Prémiový čaj Bai Hao Yin Zhen

poznejte jeden z 10 nejslavnějších čajů

Prémiový čaj s názvem Bai Hao Yin Zhen se řadí k nejkvalitnějším bílým čajům s původem v Číně. Nejde jen o jeho skvělé aroma a vynikající chuť, ale též o to, že čaj Bai Hao Yin Zhen se dá označit za příklad toho, co by se mělo sledovat u čaje. Nezáleží na tom, z jakého hlediska na čaj koukáte, vždy je zřejmé, že žádnou vlastnost nelze podcenit. Sledovat se vyplatí oblast, odkud čaj pochází, typ a tvar čajových lístků, způsob sklízení nebo třeba to, jak se lístky chovají během zalévání. To všechno se řadí k důležitým faktorům, jež mají v konečném důsledku efekt takový, že jeden hrnek čaje Bai Hao Yin Zhen lze označit za výjimečný zážitek.

Kvůli tvaru lístků můžeme název čaje Bai Hao Yin Zhen přeložit jako Stříbrné jehličky s bílými vrcholky. Název trochu symbolizuje zasněžené vrcholky hor oblasti Fujian, kde se čaj poprvé začal pěstovat. Horské masivy provincie Fujian na jihovýchodě Číny nejsou jedinou příčinou, proč čaj dostal právě takový název - jeho tvůrci se jistě nechali inspirovat vzhledem jednotlivých čajových lístků, protože jejich povrch překrývají malé stříbřité chloupky.

Důležitou zásadou je skutečnost, že veškeré čaje, jež existují pod pojmenováním Bai Hao Yin Zhen pochází z oblasti Fujian, odkud čaj vzešel. Neexistuje jiná možnost, jinak by se nemohlo jednat o čaj s názvem Bai Hao Yin Zhen.

Společně s tímto se dá konstatovat, že tento bílý čaj se v Číně vždy řadil k nejkvalitnějším a nejjemnějším, jež lze na trhu sehnat. Je to způsobeno tím, že se během výroby využívají jen ty nejkřehčí čajové pupeny, jež se musí uchovávat úplně neporušené. Jednotlivé lísky nebo pupeny, jež v současnosti můžeme najít i v tom nejjednodušším obalu tohoto čaje, se sklízely holýma rukama za poměrně náročných podmínek. Aby se v pupenech co možná nejvíce zachovala jejich síla, je nutné sklízet vždycky ihned, jakmile se začnou rozvíjet, ale je také stejně důležité, aby akt proběhl ještě před rozvinutím pupenu do čajového lístku.

Nyní se podívejme na trochu dějin tohoto zajímavého čaje. Nejdávnější snahy o jeho kultivaci patří do poloviny devatenáctého století, kdy se ve městěch Zhenghe a Fuding pustili do možných variant výroby. Dnes je nutné říci, že obě města zůstala skutečnými středisky zpracování čaje Bai Hao Yin Zhen až do současné doby.

Pokud už jste někdy v ruce drželi aspoň trochu čaje Bai Hao Yin Zhen, jistě doznáte, že jeho název nebyl vybrán náhodou. Každý lísteček je skutečně tenký a navíc jejich jemný efekt perfektně doplňuje povlak z bílých štětin, který pokrývá povrch všech lístků. O jehličkách v tomto případě nemá smysl hovořit, protože když se jedna várka čaje přelije horkou vodou, odehraje se před vaším zrakem skutečná čajová událost. Jednotlivé lístky ve sklenici začnou vstávat a z malého množství lístků se najednou zjeví desítky a stovky miniaturních čajových jehlic.

Nakonec ještě stojí za zmínku, že obě města, v nichž se začalo s vyráběním vynikajícího čaje už před více než stoletím a půl, se ve výsledku odrazila i v chuti čaje. Čaj pocházející z Zhenghe je zemitý a aromatický, zatímco čaj pocházející z Fudingu má velice čerstvou chuť.