čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Příprava čaje obřadním způsobem Kung Fu

Příprava čaje obřadem Kung Fu

poznejte smyslnou přípravu lahodného nápoje

Název čajového obřadu Kung Fu každého nezasvěceného člověka zmate a znejistí. Na první poslech se jistě ve spojení Kung Fu vybaví bojový sport, ale s ním tento čajový obřad nesouvisí. V této souvislosti označení kung fu vychází z tradičního čínského termínu gongfu. Ten nabízí vícero možných překladů. Dá se konstatovat, že se jím rozumí určité ovládnutí neobvyklým uměním. Čajový rituál Kung Fu symbolizuje souhru nápadů a kroků, jež společně představují prostředek, jak by se dal uvařit čaj tradičním způsobem a do posledního detailu respektovat prvotní přípravu čaje.

Čajový obřad Kung Fu se nedá charakterizovat jako pouhý směr, jakým lze připravit čajový nálev. Současně totiž představuje i typ metody určené k meditaci. Kořeny sahají až do doby vlády dynastie Ming. Pokud nejste dostatečně zběhlí v historii, pak vězte, že počátek vlády dynastie Ming se datuje do čtrnáctého století. Už v té době svoje první obrysy získával velice formální a dost ritualizovaný kodex jednotlivých kroků přípravy čaje. Osvojení těchto kroků vyžadovalo hlavně dostatečné množství zkušeností. I to může být další z významů tajuplného slovíčka gongfu.

Nyní bychom se měli blíže seznámit s tím, jak se vlastně zmiňovaný obřad odehrává, a co všechno pro něj bude nutné. Na úplném počátku je třeba konstatovat, že stejně jako samotný průběh, hraje velkou roli i samotná výbava pro čajový rituál. Záleží na čajové konvici, šálcích, odkapávacích miskách i vodě, z níž si čaj budeme chystat.

V nejlepším možném případě by konvice měla být hliněná a bez glazury, aby perfektně vynikla chuť i aroma. V takovém případě se hodí menší konvice, protože jedině v ní se dá dobře kontrolovat teplota varu. Při čajovém rituálu Kung Fu si nevystačíte s jedinou konvicí, ale využijete rovnou tři. Největší z nich ohřeje vodu, ve druhé se čaj vaří a ve třetí ho podáváte. Menší by měly být i šálky, které bývají takové, aby se jejich obsah dal zkonzumovat na jedno až dvě polknutí.

Co se vody týká, tak nejlepší volbou je čerstvá pramenitá voda. Nezapomeňte také na dostatečně kvalitní odkapávací misku. Během čajového obřadu Kung Fu se vodou opravdu nešetří. Kromě vlastního nálevu se používá taktéž k ohřívání čajového nádobí.

Na tomto místě je nutné zdůraznit, že pro vykonání čajového rituálu Kung Fu je potřeba mít dostatek prostoru. Stolek, kde se čaj bude podávat, by měl mít minimálně takovou velikost, aby se na něm dalo vhodně manipulovat se vším potřebným nádobím. Důležitá je taktéž celková nálada daného prostoru, která by svou povahou měla vybízet k relaxování. Vyzkoušet se dají rozmanité vonné tyčinky, květiny či ptačí prozpěvování. Právě takovým způsobem vypadají běžné kulisy tohoto čajového obřadu. Vodu dostaňte do bodu varu, následně jí přesuňte na nejmenší hořák, kde se dá snadno udržovat teplota. Nejprve omyjte a nahřejte nádobí - horkou vodu nalijte do konvice, poté do šálků a všechno postupně slijte do džbánu.

Zhruba do dvou třetin vyplňte konvici vodou a pak do ní dejte samotný čaj. Až nyní konvici dolijte vařící vodou, aby se jednotlivé lístečky mohly spařit. Konvice se vždy nechává otevřená, aby každý účastník čajového obřadu mohl vychutnávat aroma čaje. Po chvíli opět dolijte do konvice vodu. Následně přiklopte víkem a troškou vody polijte konvici též z vnějšku, aby se skutečně mohla dostatečně prohřát.

Během čajového rituálu Kung Fu se nešetří ani na množství čaje, tudíž se louhování neuvádí v minutách, ale měří se dokonce na vteřiny. Podle obyčeje má následně člověk počítat do pěti nádechů a pěti výdechů. Po posledních z výdechů je čaj připravený a můžete ho začít popíjet.