Černý čaj

objevte čajovou klasiku - černý sypaný čaj

Pokud je nejrozšířenější čaj západních kultur, je to určitě černý čaj. A to hlavně proto, že má charakteristickou plnou chuť a jeho tóny jsou považovány za základ místní kuchyně. Ačkoliv nám chutná, jenom těžko si ho dokážeme spojovat s pozitivními účinky. Sice ho tedy pijeme skutečně pouze na chuť, ale to neznamená, že by našemu tělu neprospíval. V tomto směru i on pozitiva rozhodně má, a ne malá.

Je to hlavně jeho barva a chuť, a to poměrně výrazná, která je hlavním důvodem obliby tohoto nápoje. Mnohé čajové dýchánky jsou spojeny právě s tímto typem. Zajímavá je ale jeho výroba, jelikož při ní dochází k plné oxidaci. Jinak by tento nápoj nevznikl. Ruční princip oxidace spočívá v tom, že jednotlivé lístky výrazně promneme v ruce, díky čemuž dokážou uvolnit naplno svou chuť. V rámci výroby je tento proces samozřejmě strojově napodoben, a to ve velkém množství.

V rámci postupu však nezískáváme jenom aroma, ale také esenciální olej, který obsahují. Právě ten začne rázem reagovat s kyslíkem v okolním prostředí, což vede k jedinému, a to vzniku oné známé chuti. Stejně tak se ale výrazně změní také samotná vůně čajových lístků. Jakmile je celý proces u konce, následuje standardní postup, který souvisí především se zahříváním a sušením. Poté už je černý čaj připraven ke standardní přípravě.

Nutno říci, že bez oxidace by daný nápoj jenom těžko vznikl, jelikož díky ní se samotné chutě i aroma výrazně zintenzivní. Mnohdy může oxidace pomoci získat i tóny čokolády, hroznů, nebo citrusů. Přesto si ale lístky zachovají svou barvu, kdy jsou v odstínech hnědé až černé, ale i namodralé barvy. Po přípravě čaje však nápoj získá barvu lehce do červena. Právě takto se totiž nazývá v Číně, která je jeho producentem.

Základem čaje je rostlina camelie sinensis, tedy stejná, jako u zeleného a bílého čaje. Ta obsahuje také kofein, který následně v rámci čaje konzumujeme. Obecně je to okolo 50 miligramů na jeden šálek. U čaje zeleného pouze 30. Stále je to ale málo, protože šálek kávy nabídne našemu tělu dvakrát, ale i sedmkrát větší množství a tak se není čeho obávat.

Účinky černého čaje

A jak umí černý čaj našemu tělu prospět? Hlavně tím, že obsahuje poměrně velké množství antioxidantů. Ty v našem těle vážou volné radikály a ty následně vylučují z našeho těla. Tím nejenom prospíváme našemu imunitnímu systému, ale i činnosti vnitřních orgánů. Mimo to můžeme pravidelnou konzumací omezit riziko vzniku cukrovky a celkově zpomalíme vstřebávání krevního cukru. U nejkvalitnějších variant je tomu lépe, než u čaje zeleného či bílého.