čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Indické čaje z Darjeelingu

Darjeelingské čaje

objevte luxusní černé indické čaje z Darjeelingu

Černý čaj si každý představuje různě ale právě darjeeling je pojem, který určuje ten skutečný, tedy opravdu nejlepší. Jedná se o oblast indického regionu, který najdeme na severovýchodě tohoto států, v podhůří Himalájí. Právě zde se daný čaj získává a je odtud distribuován do celého světa, včetně Evropy a USA. Ty čaje, které v této oblasti vzniknou, patří mezi nejcennější na světě a obdivují je konzumenti pravidelní, tak i příležitostní.

Pokud bychom danou oblast hledali konkrétně, najdeme Darjeeling u hranic Indie, Nepálu a při hranicích se Sikimem. Zde jsou nížiny, které však přecházejí ve výrazný horský terén. Tato oblast je známá také jako západní Bengál a má 50 akrů půdy, kde se tento čaj, tedy čajovník pěstuje,. A to na více než 90 čajových zahradách.

Běžně se zde dokáže vypěstovat okolo 10 milionů kilogramů čaje, který je nazýván právě Darjeeling. Samozřejmě jeho chuť je natolik dokonalá, že skvěle chutná samotný, bez příměsí, jako je cukr, popřípadě také mléko. Vliv na to má i sklizeň, která má tři etapy a označuje se také jako flush.

První sklizeň, first flush začíná na konci února a trvá až do konce dubna. Tedy v závislosti na aktuálních podmínkách, které jsou spojeny klimatem. V tuto dobu se sklízí první čerstvé čaje, které vznikají po zimě. I to je důvod obliby. Právě proto je oblast natolik známá a čaje tak vynikající. Je to ale i chutí, jelikož ta má květnatou vůni, kdy jsou patrné také nádechy ovoce, které jsou kombinovány nasládlejšími vlastnostmi, ale stejně tak i mírně svíravou příchutí. Zapomínat ale nesmíme ani na barvu, která mívá zlatavý odstín, který však postupně přechází do odstínu zelené barvy. Aby bylo vše, co má být zachováno skutečně v čaji za všech okolností, distribuuje se do světa ihned krátce po sklizni.

Druhá sklizeň nese název sekond flus a začne před obdobím monzunových dešťů, často od konce dubna do května. Není to už tolik oblíbený sběr jako ten první, ale rozhodně se jedná o čaj nejvyšší kvality, čemuž odpovídá také cena. Vyznačuje se tím, že má silnější, vyzrálejší a intenzivnější chuť, ale i výjimečné aroma, které nemá konkurenci. Barva čaje je stan stejná, jako v předchozím případě.

Posledním obdobím čaje je období dešťů, kdy rostou opravdu velmi rychle. I v tuto dobu se sklízí, ale nutno říci, že kvalitních lístků je málo a samotný čaj také už nevyniká tak dobrou chutí. Tyto lístky jsou známé jako lístky z Monzunových sklizní. Výsledný čaj se poté vyznačuje silnou a hrubou chutí, která je základem celé řady čajových směsí. Pokud celkově shrneme množství nasklízených lístků, tak tato podzimní sklizeň dává dohromady zhruba desetinu celoroční produkce, což se projevuje i na samotné ceně.