čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Jak správně připravit a pít čaj

Čajová etiketa – jak správně pít čaj?

odhalte pravidla pro správné pití čaje

Pokud je toto slovo skloňováno v nějakém významu, tak hlavně v souvislosti s pořadem Etiketa, kterým provázel Ladislav Špaček. Ten upozorňoval na řadu nešvarů, jako je chůze s cigaretou, špatné podání ruky a další problémy. Na co však jistě autor zapomněl, to je také kultura spojená s pitím čaje. I zde platí několik jasně daných pravidel. Pojďme se s nimi seznámit.

Pití čaje by totiž také mělo být považováno za skutečnou společenskou událost a tak je třeba vědět, jak ho nejenom servírovat, ale i pít. A to třeba doma k snídani, nebo při pracovním obědě, schůzce, nebo i ve chvíli, kdy jedeme ve vlaku.

Ideální chvílí na čajovou etiketu je čajový dýchánek. Zde bychom měli pamatovat hlavně na to, že jako hostitelé musíme připravit minimálně tři různé druhy. Samozřejmě ty jsou minimálním množstvím, protože problémem není ani více čaje. Tedy pokud je skutečně kvalitní. Podobně to platí i o čajovém nádobí, které bychom měli mít k dispozici.

V rámci výběrů čajů bychom neměli zapomenout na jednotlivé druhy, jako je třeba čaj ranní, známý též jako klasický černý. Stejně tak bychom měli mít čaj s výrazným ovocným nádechem, ale také čaj odpolední. Zkrátka je třeba mít výběr ze skutečně různých druhů, které jinak voní i chutnají.

Ideálním příkladem může být třeba čaj Earl Grey, který můžeme doplnit čajem zeleným a také čajem bylinným. Tím by si měl na své přijít opravdu každý host. S výběrem ale souvisí i postup správné přípravy, jelikož každá čaj vyžaduje přípravu jinou. A to jak s ohledem na teplotu vody nebo dobu louhování, tak i s ohledem na správné nádobí. Je jasné, že v konvici s čajem by již neměly být sáčky ani čajové lístky. Stejně tak by čaje mělo být dostatek, aby si hosté mohli dolévat. Při kombinaci čajů samozřejmě vždy do jiného hrnku.

Stejně jako dodržuje etiketu hostitel, by ji měl dodržovat také host. A to v rámci jasně daných zvyklostí, které se však mohou lišit třeba v rámci jednotlivých kultur. Žijeme však v Evropě a zde je dobré zaměřit se hlavně na britské prostředí, které je s kulturou stolování spojeného s čajem jasně spjato. Rázem zjistíte, že známá obecná etiketa nemusí u čaje vždy platit.

Například držení samotného šálku je věc zcela odlišná od známého zažitého pravidla, kdy je třeba mít vztyčený malíček. Během konzumace čaje je toto v rozporu s etiketou. Stejně rtak bychom neměli komunikovat, ani pozorovat osoby zpoza okraje šálku. Buď pozorujeme hostitele, nebo sledujeme přímo čaj. Nikoliv oba. Dalším pravidlem je to, že bychom neměli do čaje přidávat dvě příměsi zároveň, a to konkrétně mléko a také citron.