čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Příprava a skladování zeleného čaje

Jak na přípravu a skladování zeleného čaje

zjistěte jak uskladnit čaj, aby zůstal dlouho čerstvý, poznejte tajemství přípravy chutného čaje

I když je původní vlastí čaje gunpowder Čína, můžete ho v současnosti v hojné míře objevit i na Taiwanu či Srí Lance. Poměrně velkou oblíbenost má tento čaj po celém světě. Jak ovšem co možná nejlépe připravit čaj gunpowder, to je otázka. Neexistuje žádná univerzální odpověď, protože to závisí na jednotlivých lidech. Záleží na tom, zda upřednostňujete čínský nebo západní styl přípravy.

Na severu Afriky v Maroku je gunpowder jednou z nejdůležitějších přísad tradičních mátových nápojů. Pokud se hovoří o samotném stylu přípravy gunpowderu, který je vyhovující, pak základ tvoří hned dvě možnosti. První z nich je klasická a vychází z čajové kultury starověké Číny. Jedná se o časově náročnější způsob, za nímž je tisíciletá zkušenost, díky které se dá získat plná chuť.

Vhodné je používat tradiční čínský čajový servis. Do gaiwanu se vloží potřebné množství čaje a následně se zalije vroucí vodou.

Posléze zamíchejte a rovnou rozlévejte do hrníčků. První várka se hodí pro zahřátí nádobí a rozbalení lístků. Čaj by se následně měl opět přelít vodou o teplotě 90-95 °C a nechte ho odstát přibližně jednu minutu. Na dodržení času si dávejte dobrý pozor! Pokud by se totiž zelený čaj Gunpowder louhoval o něco déle, výsledný efekt v chuti by byl jiný a pravděpodobně by nebyl natolik dobrý.

Druhý způsob přípravy, jakým se gunpowder připravuje mimo území Číny, je o něco jednodušší. Přitom se v hlavních bodech od tradiční čínské přípravy příliš neodlišuje. Opět musíte čaj louhovat přesně jednu minutu, ale tentokrát si můžete vystačit s obyčejnou konvicí a hrnky. Do konvice se umístí čaj v přibližném množství jedné čajové lžičky na 150 ml hotového čaje. Vše se zalije horkou vodou, která by měla mít teplotu kolem 90 °C. První várka se opět dá využít jako zahřátí nádobí, ale pokud se rozhodnete jinak, můžete. Za jednu minutu bude čaj připravený.

Pro skutečné vychutnání kvalitního gunpowderu s plnou chutí byste měli dopředu znát, jak se tento čaj má skladovat. I v současnosti se můžeme setkat se situaci, kdy je čaj zabalený v papíru, jež se nachází v okolí kamen na okenním parapetu a celý den na něj praží slunce. To je rozhodně špatný způsob skladování a přichází se o nejlepší vlastnosti čaje.

Kam tedy čaj umístit, aby se zachovaly jeho veškeré pozitivní účinky? Musíte určitě zabránit kontaktu vzduchu s čajovými lístky. V opačném případě by hrozila rychlá oxidace, jež má za následek zhoršení chuťových vlastností tohoto vynikajícího čaje. Společně s prvním balením gunpowderu byste měli připravit dózu či nádobu, do níž se nedostane vzduch. Využít můžete dvě možnosti, kam čaj umístit. Nejdůležitější je, aby čajové lístky nebyly na přímém slunci, a dále by měly ležet na chladnějším místě.

Nejlepším nápadem je umístit nádobu s gunpowderem do komory nebo spižírny, kam se slunce nepodívá, jak je rok dlouhý, a teplota je tam také nižší. Všeobecně je za přijatelné považováno jakékoliv tmavší místo.

Určitou nestandardní možnost představuje umístění v lednici. Právě díky ní se dá zachovat sytě zelené zabarvení vlastního nálevu. Když se gunpowder udržuje ve spižírně, většinou zachováte jeho chuť a vůni, ale barva se z jasně zelené často mění na nažloutlou, což není ideální. Když ale gunpowder uskladníte v lednici, jeho barva zůstane napříště přirozeně zelená.