čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Černý čaj Keemun (Qi Men Hung)

Černý čaj Qimen Hung

objevte krásu čajů Keemun

Čaj s názvem Qi Men Hung se v zemích, kde vládne anglický jazyk, proslavil spíše pod názvem Keemun. Jedná se o nejslavnější čínský červený čaj. Také jde o typ čaje, který se stal důležitou složkou nabídky čajů pro tradiční anglickou snídani.

Většina milovníků čaje se s tímto druhem jistě již někdy setkala, a dokonce patří k určitým jistotám, že na něj narazíte v kvalitnějším internetovém obchodě. I přesto můžete narazit na ne úplně přesné informace, které se kolem tohoto oblíbeného čínského čaje vyskytují i v dnešní době.

Tou nejzásadnější nejasností může být pojmenování třídy, do níž Qi Men Hung spadá, tedy červený čaj. Můžete se totiž setkat i s informací, že se jedná o černý čaj. Do jaké kategorie tedy skutečně patří tento vynikající čaj? Jedná se o červený, nebo černý čaj? Všechny nepřesnosti vznikly kvůli nepřesnému překladu původních výrazů. V Číně se tato třída skutečně značí jako červený čaj, avšak stejná třída se západně od Číny označuje jako černý čaj. Kvůli tomu se občas o čaji Qi Men Hung mluví jako o červeném, zatímco jiní lidé používají termín černý čaj. Qi Men Hung ovšem existuje jen jeden a nemůže mít obě označení. Co se barvy týká, pokaždé je podstatné, kde k třídění čajů podle daného zdroje došlo. Záleží na tom, jestli se jedná o čínskou provenienci a čínské informace, nebo zda čaj pochází ze Západu.

Qi Men Hung se dá bezpečně přiřadit k mladším čajům. V současné podobě se Qi Men Hung poprvé vyrobil až začátkem poslední čtvrtiny devatenáctého století, což je skutečně krátká doba oproti jiným čajům. Čaj mohl vzniknout díky vynikajícímu vědci a expertovi na čaje - Yu Qianchenovi. Tento muž se jednou rozhodl, že prozkoumá oblast Fujian, kde si naplánoval co nejdůsledněji zapsat a probádat veškeré místní tradiční postupy produkování červeného (či černého, dle libosti) čaje. Když se vrátil zpět do Anhui, rozhodl se, že nově získané tradiční metody co nejlépe využije k získání čaje z místních čajovníků, ze kterých do té doby těžil převážně zelený čaj. Celá snaha pana Yu Qianchena slavila úspěch, protože se dostal k zcela novému typu čaje.

Při jeho zpracování se obdobně jako u ostatních zelených čajů hnětou čerstvě otrhané čajové lístky, aby vypadaly jako tenké jehličky. Nový čaj se poměrně brzy po vzniku rozšířil i na Západ. Tam se ostatně stal rychle velice oblíbeným.

Do českého jazyka se spojení Keemun Hong dá přetransformovat jako "Červený čaj z Velké Brány". To značí původní oblast, z níž čaj pocházel. Qi Men se dá najít blízko Žlutých hor. Žluté hory patří k těm nejzásadnějším čajovým oblastem na celém širém světě. Zatímco v Evropě se tento čaj často popíjí s mlékem, v jeho původní čínské domovině ho lidé vychutnávají bez dalších příměsí, protože jedině tak může vyniknout naplno jeho přitažlivé medové aroma.