čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Zelený čaj Pin Luo Chun - Jarní spirálky

Čaj Pi Luo Chun - Jarní spirálky

10 nejslavnějších čajů světa

Pi Luo Chun je skutečně vynikající zelený čaj, který se oprávněně řadí k deseti nejlepším čínským čajům a představuje unikát v různých ohledech. Výborná je jeho chuť a vůně stejně jako zvláštní možnost přípravy či styl sklízení a následného zpracování. Tento druh čaje je poměrně populární u bohatých čínských vrstev. O jeho intenzivním aroma se často hovoří, že silou připomíná kadidlo.

Během doby, kdy se vlády ujala dynastie Qing, se císař Kangxi vydal na návštěvu města Sanzhou a tam ho při jedné procházce čajovými plantážemi zaujala poměrně silná vůně čaje. Na úbočí hory Biluo, vedle níž se rozprostírá jezero Tai, se tento čaj pěstuje do dnešních dob. A rozhodně se nedá říci, že by nějakým způsobem změnil svůj styl, jenž se v kraji praktikoval před dávnou dobou.

Sklizeň tohoto druhu zeleného čaje se pravidelně zahajuje začátkem jara v den, který je předem určen. Bi Luo Chin se získává z čajovníků úplně jiným způsobem, než jak je tomu v případě dalších čajů. Důležité je zde otrhávání, kdy se oddělávají jenom úzké špičky čajových listů, díky kterým má čaj Bi Luo Chin nečekaně intenzivní aroma. Tento vrchní díl čajového lístku ovšem nemůže být delší než tři centimetry. Svým tvarem jakoby připomíná hrot kopí. Pro naplnění jedné plechovky je nutné mít zhruba šedesát tisíc jednotlivých čajových lístků.

Každý z utržených lístků se musí ručně zvláčňovat, aby mohl získat potřebný typický tvar. Z výše zmíněného je tedy nejspíš jasné, že Bi Luo Chin vždy patřil k těm méně dostupným zeleným čajům, což přetrvává do dnešní doby, jelikož se nezměnila ani technologie výroby čaje. Výsledným produktem je i v současnosti čaj tvořený z voňavých, pevných a čerstvých čajových lístků.

Čaj Bi Luo Chin (Pilochun, Pi Luo Chun) je také netradiční kvůli způsobu přípravy v mnoha věcech odlišném od ustálených kroků, jež jsou běžné pro získání čajového nálevu. Pokud je člověk zvyklý, že čaj se spařuje přímo v konvici, pak tentokrát nestačí ani samotný šálek, ale je nutné použít vyšší sklenici z průhledného skla.

I v jiných případech některého ze zelených čajů obsahuje příprava odměření množství přímo ve sklenici, jež se následně přelije horkou vodou. To se dělá kvůli tomu, že čaj Bi Luo Chin ovládne lidské smysly poměrně silnou vůní i chutí.

To, že si musíte vzít vysoké a čiré sklo je dáno skutečností, že pouze s těmito pomůckami se stanete přímým účastníkem přeměny čajových lístků při přípravě nálevu. To je skutečně zajímavé i pro naprostého čajového amatéra. Čajový lístek se rychle po zalití vodou rozvine a podobou připomene jarní pupen, jenž se ve sklenici obrátí a ustane na jejím dně. Nedlouho poté se ve sklenici objeví jasně žlutozelená barva nálevu, čímž je čaj Bi Luo Chin dokončený.

Když se vydáte do Číny, abyste mohli ochutnat nejlepší čaje přímo v místě původu, pak se musíte dopředu nachystat na jeden typický obrázek. Tím je skutečnost, že obsluha restaurací pochoduje mezi stoly a vlastnoručně dolévá horkou vodu z minerálního pramene do vysokých neprůhledných sklenic, na jejichž dně se skrývají už rozvité zelené lístky čaje Bi Luo Chin. Čaj má intenzivní aróma a dalším kladem je také to, že se dá zalévat mnohokrát.