čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Čaj puerh - fermentovaný a zralý zelený čaj

Fermentovaný čaj - puerh

objevte elixír mládí a zdraví

V současné době si jen málo lidí dovede představit, co všechny by obyčejní čínští obyvatelé udělali, kdyby měli možnost ochutnat hrnek čaje Pu-Erh. Nyní už tento typ čaje patří k tradiční výbavě snad každé pořádné čajovny nebo internetového obchodu s čaji, nicméně v minulosti se v Číně po dlouhou dobu jednalo o nápoj, který byl pro obyčejné smrtelníky naprosto nedostupný. Doslova byla konzumace Pu-Erhu pro běžné lidi zakázaná. Pu-Erh mohl pít pouze sám císař a lidé z jeho nejbližšího okolí. I proto je Pu-Erh známý pod původním názvem - Čaj císařů.

Snažení čajových mistrů o vymyšlení způsobu, jak v čaji co možná nejdelší dobu uchovat veškeré jeho silné látky, aby se díky tomu z dobré tělesné kondice mohla těšit celá císařská rodina či urození hosté, kteří se na dvoře císaře zdržovali, ve výsledku vděčí za samotnou existenci tohoto druhu čaje.

Pu-Erh se v zásadě stal výsledkem této snahy o odpovídající konzervování zelného čaje. Cesta k tomu ovšem nebyla vůbec jednoduchá, ale přesto se nalezlo v oblasti Yunnan řešení, za které můžeme dnes děkovat. Ostatně toto řešení vydržel více než jeden a půl tisíce let. I v současnosti si můžete pochutnat na čaji, jenž se ani málo neliší od nejlepších druhů čaje, které měli v oblibě dávní čínští císaři.

Konzervace se sice může zdát snadná, ale o to pozorněji je nutné si hlídat dodržování původního postupu do nejmenších detailů. Nejprve se začne volbou nejkvalitnějších zelených čajů, jež jsou tvořeny největšími lístky. Poté se může přejít k jejich lisování. Výsledkem je často cihlička, hnízdo nebo další tvar, díky čemuž se dá později čaj déle skladovat.

Průběh lisování čajových lístků má svůj specifický důvod. Pu-Erh čaj je u nás proslulý jako čaj, který má řadu kladných efektů na lidské tělo. Úplně nejčastěji se zmiňuje jeho schopnost snižování hladiny cholesterolu v krvi. Tyto neobvyklé schopnosti čaj má díky působení zvláštních bakterií, jež začínají působit právě při lisování. Bakterie kousek za kouskem pokryjí povrch čajových lístků, čímž pomáhají procesu velice pomalé fermentace, na jehož konci se ze zeleného čaje stává čaj červený, jenž se může pochlubit množstvím až neuvěřitelných schopností. Ovšem je nutné konstatovat, že celý postup výroby čaje Pu-Erh je pořád předmětem řady rozličných úvah a samotní tvůrci si ho pečlivě hlídají.

Konečným důsledkem procedur je čaj, jenž se značí jako post-fermentovaný a je potažený ušlechtilou jemnou plísní. Tato plíseň má na lidský organismus antibiotické účinky. Právě díky tomu se konzumace Pu-Erhu považuje za určitou léčebnou kúru. Valná část provedených laboratorních testů dokázala, že při pravidelném popíjení Pu-Erhu v množství tří hrnků denně se během čtyř měsíců zmenšila hladina cholesterolu v krvi o polovinu.

V současnosti se často zmiňuje taktéž možnost využít Pu-Erh při konfrontaci s přebytečnými kilogramy. I z toho důvodu můžeme sledovat nárůst zájmu o Pu-Erh i mimo kruhy, které čaj běžně popíjí. Dále několik testů prokázalo, že Pu-Erh má schopnost nastartovat odbourávání alkoholu z krve, které po požití Pu-Erhu probíhá až dvojitou rychlostí.