čaje-Galatia.cz | znáte sypané čaje? | Třídy zeleného čaje Gunpowder - Střelný prach

Třídy zeleného čaje Gunpowder

poznejte slavný čaj Střelný prach - Gunpowder

O gunpowderu se dobře ví, že má svůj původ v Číně. Ovšem v současnosti už nemusí vždy pocházet jen z této oblasti. Kvalitní gunpowder se připravuje na Taiwanu či Srí Lance. Pokud tento druh čaje máte rádi kvůli jeho chuti či osvěžujícímu pocitu, pak vězte, že je k dostání široká škála čajů rozdělených do mnoha tříd. Podívejme se tedy na to, jaké čajové třídy vůbec jsou a jak se od sebe odlišují.

Postup při výrobě gunpowderu je typický tím, že se různé druhy čajových lístků zpracovávají ručně nebo na strojích a získávají podobu drobných kuliček. To dává tušit, že se můžeme setkat s několika různými způsoby, jak lze dospět od sklizně čajových lístků k šálku gunpowderu. V současnosti se gunpowder dělí do tříd, aby se milovníci čaje mohli dobře zorientovat. Třídy se od sebe neliší jen v tom, odkud pochází, ale také podle samotných druhů čajových lístků, z nichž se získává.

K úplně nejrozšířenějším třídám patří Pingshui, což je pojmenování vzniknuvší dle stejnojmenného regionu, jenž leží na severu provincie Zheijiang. Nyní je tento gunpowder známější pod označením Temple of Heaven či Pinhead. Tento druh gunpowderu je znám pro svou silnou vůni, syté zabarvení a většími kuličkami. Mnoha milovníkům se třída Temple of Heaven zdá být nejlepší možností.

Pokud si přejete okusit kvalitní gunpowder, který nemá původ v Číně, pak byste se měli orientovat na třídu Formosa. Jedině pod tímto označením se dá pořídit gunpowder, jenž má původ na Taiwanu. Tato varianta se dá většinou pořídit v sekcích oolongu. Jeho chuť má specifickou povahu, která Formosu odděluje od jiných tříd jako např. Pingshui. Formosa se dá charakterizovat jako zelený čaj s temným zabarvením a s chutí i vůní natolik silnou, že většinou zůstává o něco delší dobu, než jak je zvykem u ostatních čajů.

Další poměrně rozšířenou a významnou třídou je Cejlonský gunpowder. Již z názvu je snad jasné, odkud čaj pochází. Za svoje vynikající kvality vděčí zeměpisné poloze i tomu, že se čaj na Srí Lance pěstuje v relativně vyšších nadmořských výškách. Ty obyčejně přesahují přes 1800 metrů nad mořem.

Ceylonský gunpowder je, co se výroby týká, inspirovaný čínským předchůdcem, nicméně též se jeho aroma hodně odlišuje od čínských gunpowderů. To je způsobeno tím, že jeho základ tvoří zelené čaje, jež přímo vznikly v prostředí a podmínkách Srí Lanky. Svoji proslulost si tradičně udržují gunpowdery z hornatého regionu Domnula. Čajové lístky získávají svůj charakteristický silný chuťový výraz právě v tomto regionu. Tamní čaje se řadí k dostupným pouze v omezeném množství, což je způsobeno nároky, jaké vyžaduje dlouhá tradice zpracování čaje v celé oblasti. Ruční výroba neumožňuje přípravu takového množství, jaké by si celosvětový trh žádal, ale na druhou stranu symbolizuje záruku, že se jedná o skutečně výjimečný čaj.