Poznejte krásu a tajemství žlutých čajů

o luxusních císařských žlutých čajích

Že jste nikdy neslyšeli o žlutém čaji? Nevadí! Proto jsme tu my, abychom vám tento pojem přiblížili. A pokud ho snad znáte, tak se třeba dozvíte nějaké novinky a zajímavosti, které jste o vašem oblíbenci zatím netušili.

O žlutém čaji

Žlutý čaj patří mezi vzácnější druhy a podle toho je pak samozřejmě také ceněný. Protože pochází z Číny, můžete se sem tam setkat i s názvem čínský čaj. Od černého čaje se liší hlavně tím, že prochází jen velmi mírnou oxidací za působení tepla a vlhka. Tímto se naopak více přibližuje k zelenému, nebo bílému bratříčkovi.

Přesný postup výroby žlutého čaje byl ale dlouho utajován a byl, dalo by se říci, čajem duchovním, jelikož si ho dopřávali jen mniši v budhistických klášterech.

Jak už název napovídá, čaj se vyznačuje zlatožlutou barvou a velice jemnou, lehce nasládlou chutí. Ty vnímavější v něm poznají i mírné medové aroma.

Příprava čaje je náročná a proto je i dosti těžké ho sehnat. A jak už bylo řečeno, ani cena není zrovna nejmenší, proto ho docení skutečně jen opravdový čajový fajnšmekr.

Účinky žlutého čaje

I přes to všechno je ale žlutý čaj velice zdravý. Obsahuje mnoho přírodních oxidantů, které ničí volné radikály. Působí také pozitivně na naši nervovou soustavu. Stejně jako zelený čaj, i jeho žlutý bratříček nám může pomáhat při udržování bdělosti a koncentrace. Také zahání únavu. Dokonce pomáhá i těm, co mají problémy s trávicí soustavou. A navíc, pokud jste po nemoci a ztratili jste úplně chuť k jídlu, žlutý čaj vám ji zase pomůže vrátit zpět.

Má také pozitivní vliv na psychiku, protože účinné látky, které obsahuje, nám pomáhají se zbavováním vnitřního neklidu a svíravých pocitů. A v neposlední řadě je také vítaným pomocníkem v boji s vysokým cholesterolem.

Oblíbené druhy žlutého čaje

Z mnoha druhů žlutého čaje můžeme jmenovat jako nejznámější:

• Jun Shan Xin Zhen Silver Needle: Tento čaj se řadí mezi deset vůbec nejlepších čínských čajů. Navíc patří do oblíbené kategorie Silver Needle (Stříbrné jehličky). Jeho původ musíme hledat v Human. Během zpracovávání se suší na pánvi a pak se balí do papíru. Když je vše hotovo, uloží se do nádoby a přikryje se vlhkou lněnou látkou. Čaj je pak žlutý a má jemně kořeněnou chuť.

• Meng Ding Huang Ya Yellow Bud: Meng má svou domovinu v provincii Sečuan z oblasti Meng Dingg. Zpracovává se stejně, jako výše zmíněný druh žlutého čaje. Nálev je ale žlutozelený a má lehce pečenou vůni. Při pití pak můžete na jazyku cítit kvítky, ale dokonce i stopy ořechů.

• Ruo Xiang: Tento druh žlutého čaje seženete zabalený v banánovém či bambusovém listu. V tomto obalu také čajové lístky dosychají a procházejí lehkou oxidací. Nálev je spíše zelený, než žlutý a má medově nasládlou chuť.

Druhů žlutého čaje je samozřejmě mnohem více. Dále můžeme jmenovat např. Song Yang Yin Hou z čínské provincie Zhejiang, Huoshan Huangya z čínské provincie Anhui, Da Ye Qing z čínské provincie Guangdong, Huang Tan z čínské provincie Zhejiang atd.

Příprava žlutého čaje

Příprava žlutého čaje je jedna velká alchymie. Máte-li kvalitní žlutý čaj, nesmíte zanedbat ani jeden z kroků a myslet musíte i na takové aspekty, jako je voda, nebo konvice.

Je vhodné ho připravovat z neperlivé balené vody. Voda z vodovodu se moc nedoporučuje. Stejně tak není vhodné, abyste si vodu následně uvařili obyčejně ve varné konvici.

Mnohem lepší je kombinace kovové nádoby a plotýnky. Laik možná rozdíl nepozná, ale znalec rozhodně ano. Do nálevů se dává na 1,5dl vody jedna čajová lžička. Zalévá se pak vodou s teplotou ne více jak 80°C a louhuje se 3 – 5 minut. Kvalitní čaj můžete dokonce zalévat i opakovaně.